Curaçao Fantástiko

Bloggen over het prachtige eiland

Jaarwisseling op de pontjesbrug: kippenvel

Posted by on jan 26, 2016

Jaarwisseling op de pontjesbrug: kippenvel

Kippenvel momenten

Wij bezoeken Curaçao regelmatig maar een van de hoogtepunten is ongetwijfeld het vieren van de jaarwisseling op de Pontjesbrug.

De vuurwerkshows, en dan praten we over echte professionele shows, zijn niet alleen voor oudejaarsavond maar beginnen al eerder. Een voorbeeld is de vuurwerkshow bij Zeelandia op 30 december. Een magnifieke show vooral als je pas aangekomen bent en onderweg naar je hotel in de file komt te staan. Deze keer geen straf maar een genot want je wordt verwend met prachtig vuurwerk. Wat een onthaal op dit mooie eiland. Auto’s staan stil op en langs de weg. Gezinnen hebben drinken en eten bij en genieten in de laadbak van hun pick-up of zitten in hun meegebrachte stoeltjes naast de weg met een goed uitzicht op de show. Geen onvertogen woord in de file, iedereen vriendelijk tegen elkaar en in een feeststemming zoals ze die alleen maar kennen op Curaçao. Geweldig om mee te maken!

Nadat de show is afgelopen ruimt iedereen zijn spullen op, stappen in de auto, laten iedereen keurig geduldig invoegen (ritsen noemen we dat op onze snelwegen) en vertrekken naar de volgende show. We hebben een passagier bij die richting de volgende show wil. Geen probleem, we blijven nog even genieten, ondanks onze vermoeiende reis. Eigenaardig, door deze sfeer voelen we die vermoeidheid helemaal niet. Zuikertuintje is the place to be voor de volgende show. Ook daar volop belangstelling bij wederom een mooie show. Nadat we onderweg nog enkele mooie shows op afstand hebben gezien ploffen we iets voor middernacht uitgeput, maar met een heerlijk gevoel, in ons hotel in ons bedje.

…….

Jaarwisseling op de Pontjesbrug

Op oudejaarsdag is het al vroeg feest in de stad. Terrasjes zitten vol en bandjes spelen heerlijke muziek. Helaas kan ik de teksten nog niet volgen maar daar wordt aan gewerkt. Doet me spontaan denken aan het nummer van Kenny B maar dan gezongen door iemand van het eiland: “papia Papiamentu ku mi” (mijn eerste stapjes met die mooie taal; ik leer het al..). Gezelligheid alom.

We krijgen de tip om naar Pietermaai te gaan. Daar is de Pagara ofwel een tig-miljoenen klapper van een kilometer lang. Het tijdstip is ons niet bekend maar we zien veel mensen die richting uit gaan. We zijn net op tijd om de laatste knallen te horen met de bijbehorende rookontwikkeling. Veel volk op de been, ook hier. Persoonlijk ben ik wel blij dat ik niet het hele traject heb gevolgd: wat een lawaai ….

Wij zitten later die middag aan de handelskade en kunnen deze band filmen. Prima muziek met een mooie show erbij. Volop mensen op straat en zelfs de jeugd danst enthousiast mee. De stemming zit er ’s middags al goed in. Excuses voor de afleiding bij het filmen op het moment dat er “schoon volk” voorbij kwam.

Na een korte rust in het hotel trekken we naar de pontjesbrug. We hebben prachtige verhalen gehoord hoe men de jaarwisseling viert in de stad, maar willen dat zelf een keertje meemaken. Op naar het centrum. Thuis hebben we oud en nieuw ook wel eens buiten op een marktplein gevierd. Goed aankleden, hopen op droog weer en geen vorst of ijzel. Na 6 minuten was de show voorbij… Een wel erg groot verschil. Een genot om in Willemstad in een korte broek met een T-shirt op stap te gaan om dit te vieren! Wat een belevenis.

Rond 23.00 uur is het erg druk in de stad. Terrassen aan de handelskade nog voller dan ’s middags. Sfeer is wederom uitstekend ook op het Brionplein, waar een podium staat opgesteld voor artiesten. Daarnaast een groot beeldscherm waarop de tijd wordt aangegeven. Op de brug zelf kijk ik mijn ogen uit. Mensen lopen kris kras door elkaar en er is nog net ruimte in het midden van de brug om naar Otrabanda te lopen. Links en rechts van me staan of zitten hele families. Nu staan de tuinstoelen op de brug samen met de koelboxen voor de hapjes en drankjes. Zelden zo’n gezellige boel gezien!

Bijna middernacht. Nog enkele minuten te gaan. We zoeken een plekje waar we goed uitzicht hebben op de vuurwerkshow die ongetwijfeld gaat komen. De sleepboten liggen ook al klaar om hun serenade te brengen voor het nieuwe jaar. Bij een volgend bezoek lijkt het me erg leuk de viering vanaf zo’n boot mee te maken. Wie weet leest iemand deze blog die me kan uitnodigen…. Het aftellen begint en ook mijn eerste taalles: djes, nuebe, ocho, shete, seis, sinku, kuater, tres, dos, unu …. Bon ãna!!!!! Een ontploffing van felicitaties, plezier, muziek en vuurwerk. Van meerdere kanten komt het vuurwerk op ons af. Ik weet even niet waar ik moet kijken cq filmen, maar het filmpje geeft wel een goed beeld van de geweldige stemming op de brug. Mensen juichen, springen en zingen vrolijk het nieuwe jaar in. Spontaan word ik omhelst, eerst door mijn eigen vrouw natuurlijk, daarna door voor mij wildvreemde mannen en vrouwen. Spontaan wordt ons een glaasje bubbels aangeboden. Nogmaals Bon ãna.

Wat een relaxte manier om oud & nieuw te vieren. Kippenvel momenten. 2016 kan voor mij al niet meer stuk. Zeker voor herhaling vatbaar! DankJeWel Curaçao voor deze schitterende ervaring.

1 Comment

  1. Wow wat een mooie site!! Echt de moeite waard!
    Bedankt voor het delen van deze prachtige ervaringen op onze dushi korsow! Wij hopen je weer zeer binnenkort te zien op ons prachtige eiland.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Please Don\'t! Content is protected !!